nuffnang

Pages

PERJALANAN DEMI ANAK BANGSA: SK TEGIBANG

Thursday, April 7, 2011

Mungkin tidak ramai yang tahu dimana terletaknya Sk. Tegibang. Mungkin ramai yang menganggap yang tempat ini mudah untuk di akses kerana adanya sekolah di sini. Sk. Tegibang sebenar memncabar mana-mana individu yang merasa dirinya hebat, samaada dari mentalnya atau pun fizikalnya. Pasti akan merasai gemuruh yang panjang.

Penulis beri tabik kepada semua warga Sk. Tegibang dan juga penduduk Kg Tegibang. Namun lebih kepada pendidik kerana rata-rata mereka bukan orang sana. Mereka ini semua berasal dari kawasan yang banyak kemudahan tetapi sanggup bekerja di sana demi anak bangsa.

Penulis tertarik membuat sedikit catatan tentang tempat ini. Penulis telah pernah ke tempat ini dan memang kalau tidak biasa hidup sederhana atau asas saja, pasti bila berada di sana jadi tidak keruan.

Kg Tegibang sebenarnya berada dibawa pentadbiran Daerah Kota Marudu. Kg ini betul-betul terletak di sempadan Daerah Ranau. Memang terdapat laluan terus dari Kota Marudu tapi ia merupakan laluan yang penuh cabaran kerana terpaksa melalui laluan Off Road..iaitu laluan balak, yang telah lama ditinggalkan... harus melalui beberapa bukit dan melalui hutan yang langsung tidak berpenghuni.

Menurut orang kampung, kalau berjalan kaki, ia mengambil masa lebih kurang 5-6 jam.. itu pun kira laju sudah..maksudnya kurang berehat. Perjalanan dari Kota Marudu ke Kg Tegibang juga bergantung kepada keadaan jalan tanah yang tidak pernah kering sebenarnya. Memang sukar untuk ke sana

Laluan kedua pula adalah melalui daerah Ranau, laluan ini agak jauh dan terpaksa melalui sungai sepanjang 200meter. Ini kalau sungai tidak naik atau banjir. Laluan ini juga antara laluan yang sering digunakan oleh orang kampung dan juga guru2 sk tegibang. Namun keadaan sekarang, kedua-dua laluan ini sukar dilalui.

Perjalanan ke Sk Tegibang terpaksa meredah halangan yang tidak di sangka. Berjalan kaki adalah alternatifnya. Para guru pernah berkata'kalau bukan kerana tugas dan rasa tanggungjawab, pasti saya sudah tidak kuat untuk ke sana' katanya. Namun kerana tanggungjawab yang besar dalam mendidik anak bangsa menyebabkan segala keperitan itu dilupai. 

Harapan yang tinggi dari warga Tegibang agar sesuatu yang lebih baik dapat diusahakan untuk mereka terutama sekali para guru2 di Sk Tegibang. Biarlah keperitan dan kepayahan mereka ini dipedulikan. Biarlah mereka ini diberi perhatian agar segala usaha dan dedikasi mereka berbaloi. Tidak ramai yang sanggup untuk berada disana. Biarpun dengan penambahan elaun lokasi. Kos untuk sekali jalan ke sana sebenar sangat besar. Kadang2 2 minggu sekali baru dapat keluar atau pun 3 minggu sekali, baru merasa kopi di Rahaya Cafe. 

Tahniah dan Syabas kepada rakan2 pendidik di SK Tegibang...

0 comments:

Post a Comment

Followers

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP